Relax Club
Image default
Feesten

Het vaarbewijs behalen bij een zeilschool

Zeilen is een typisch Nederlandse sport. Met al het water dat er in ons land te vinden is, is een geschikte plek nooit ver weg. Voor wie wel van het water wil genieten maar liever niet wil zeilen, is een motorboot heel geschikt. Je hoeft niet meteen zelf een boot te kopen als je wilt gaan varen. Er zijn genoeg plekken waar je een zeilboot of een sloep kunt huren. Zo kun je ook nog eens in verschillende boten varen, afhankelijk van waar je die dag zin in hebt. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je voor sommige boten een vaarbewijs moet behalen. Om zo’n vaarbewijs te behalen kun je bij een zeilschool een cursus doen.

 

Leren zeilen

Niet iedereen krijgt het zeilen met de paplepel ingegoten. Wel kan iedereen het leren. Bij een goede zeilschool kan je als kind al beginnen in de kleinste zeilbootjes: de Optimist. Naarmate de leeftijd vordert, groeit ook de boot waarin gelest kan worden. Het is overigens helemaal niet nodig om al op jonge leeftijd te leren varen. Als je als volwassene voor het eerst een boot wilt gaan huren, is het echter wel verstandig eerst te leren hoe je met zo’n vaartuig omgaat. Een zeilcursus voor volwassenen is dan geen overbodige luxe.

 

Het vaarbewijs behalen

Voor het huren van een boot heb je meestal geen vaarbewijs nodig, omdat het boten betreft die buiten de verplichting vallen. Wil je zelf een boot kopen en je keuze valt op een vaartuig waar deze verplichting wel voor geldt, dan kun je een cursus doen bij een zeilschool. Ook als je geen vaarbewijs nodig hebt voor de boot waarin je wilt varen, is het verstandig toch een cursus te doen. Je weet daardoor aan welke regels je je op het water moet houden.

Meestal zul je voldoende hebben aan een klein vaarbewijs. Dit vaarbewijs moet je behalen als je wilt varen met een pleziervaartuig met een lengte van 15 tot 25 meter of een kleinere boot die sneller dan 20 km per uur kan varen. Je kunt les nemen bij een zeilschool, waarna het examen wordt afgenomen bij het CBR. Dit is een theorie-examen dat uit meerkeuzevragen bestaat, je hoeft er dus niet voor in een boot te stappen. Heb je het vaarbewijs eenmaal op zak, dan kun je je met een gerust hart op het water begeven! Bezoek derandmeren.nl voor meer informatie en behaal je vaarbewijs.