Relax Club
Image default
Anders

Zijn fopspenen goed voor uw baby?

Zijn fopspenen goed voor uw baby?

De meeste baby’s hebben een sterke zuigreflex. Sommige baby’s zuigen zelfs al op hun duimen of vingers voordat ze geboren zijn. Zuigen helpt niet alleen met de voeding, het heeft vaak ook een kalmerend effect. Maar zijn fopspenen wel goed voor uw baby? Lees meer over de voordelen en risico’s van fopspenen, veiligheidstips en hoe je je baby kunt laten stoppen met fopspenen.

De voordelen

Voor sommige baby’s zijn fopspenen de sleutel tot tevredenheid tussen de voedingen door. Denk eens aan de voordelen:

 • Een fopspeen kan een onrustige baby kalmeren. Sommige baby’s zijn het gelukkigst als ze ergens op zuigen.
 • Een fopspeen biedt tijdelijke afleiding. Een fopspeen kan van pas komen tijdens en na prikken, bloedtesten of andere procedures.
 • Een fopspeen kan uw baby helpen in slaap te vallen. Als uw baby moeite heeft om tot rust te komen, kan een fopspeen uitkomst bieden.
 • Een fopspeen kan ongemak tijdens de vlucht verlichten. Baby’s kunnen niet opzettelijk hun oren laten “ploppen” door te slikken of te gapen om de pijn in de oren te verlichten die veroorzaakt wordt door luchtdrukveranderingen. Zuigen op een fopspeen kan helpen.
 • Een fopspeen kan het risico op wiegendood (SIDS) helpen verminderen. Het zuigen op een fopspeen tijdens dutjes en bedtijd kan het risico op SIDS verminderen.
 • Fopspenen zijn wegwerpbaar. Als het tijd is om te stoppen met het gebruik van fopspenen, kunt u ze weggooien. Als uw kind liever op zijn duim of vingers zuigt, kan het moeilijker zijn deze gewoonte te doorbreken.

De nadelen

Natuurlijk hebben fopspenen ook valkuilen. Denk aan de nadelen:

 • Je baby kan afhankelijk worden van de fopspeen. Als uw baby een philips avent speen gebruikt om te slapen, kunt u midden in de nacht huilbuien krijgen wanneer de fopspeen uit de mond van uw baby valt.
 • Het gebruik van een fopspeen kan het risico op middenoorontsteking verhogen. Het aantal middenoorontstekingen is over het algemeen het laagst vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 maanden – wanneer het risico op SIDS het hoogst is en uw baby misschien het meest geïnteresseerd is in een fopspeen.
 • Langdurig gebruik van een fopspeen kan leiden tot gebitsproblemen. Normaal fopspeengebruik gedurende de eerste levensjaren veroorzaakt over het algemeen geen gebitsproblemen op de lange termijn. Langdurig gebruik van een fopspeen kan er echter wel voor zorgen dat de tanden van een kind niet meer goed uitgelijnd zijn.
 • Het gebruik van een fopspeen kan de borstvoeding verstoren. Als u borstvoeding geeft, kunt u wachten met het aanbieden van een fopspeen totdat uw baby 3 tot 4 weken oud is en u zich aan de borstvoedingsroutine hebt aangepast. Uit een onderzoek naar onbeperkt gebruik van fopspenen bij gezonde, voldragen baby’s bleek echter dat dit geen invloed had op de voortzetting van de borstvoeding.

Doen en laten van fopspenen

Als u ervoor kiest om uw baby een fopspeen aan te bieden, houd dan rekening met de volgende tips:

 • Gebruik een fopspeen niet als eerste verdedigingslinie. Soms kan een andere houding of wiegen een huilende baby kalmeren. Bied uw baby alleen een fopspeen aan na of tussen twee voedingen in.
 • Kies een variëteit die uit één stuk bestaat en geschikt is voor de vaatwasser. Fopspenen die uit twee delen bestaan, vormen een verstikkingsgevaar als ze breken.
 • Laat uw baby het tempo bepalen. Als uw baby niet geïnteresseerd is in de fopspeen, dwing hem dan niet.
 • Houd hem schoon. Tot je baby 6 maanden oud is en zijn of haar immuunsysteem is volgroeid, moet je fopspenen regelmatig uitkoken of ze door de vaatwasser halen. Was fopspenen na de leeftijd van 6 maanden gewoon met water en zeep. Weersta de verleiding om de fopspeen in je eigen mond te “spoelen”. Zo verspreidt u alleen maar meer bacteriën naar uw baby.
 • Maak het niet te zoet. Doe geen zoete substanties op de fopspeen.
 • Houd het veilig. Vervang fopspenen vaak en gebruik de juiste maat voor de leeftijd van uw baby. Let op tekenen van verslechtering. Wees ook voorzichtig met fopspeen clips. Bevestig een fopspeen nooit aan een touwtje of riempje dat lang genoeg is om rond de nek van je baby te blijven hangen.

De stekker eruit trekken

De risico’s van het gebruik van fopspenen beginnen zwaarder te wegen dan de voordelen naarmate je baby ouder wordt. De meeste kinderen stoppen uit zichzelf met fopspenen tussen de 2 en 4 jaar, maar anderen hebben hulp nodig om met de gewoonte te stoppen. Prijs uw kind wanneer het ervoor kiest de fopspeen niet te gebruiken. Als uw kind moeite heeft om met de fopspeen te stoppen, kunt u overwegen om de dokter of tandarts van uw kind om hulp te vragen.

 

https://www.beabingo.be/aanbiedingen/fopspeen-en-voetenzak-de-beste-tips-om-jouw-baby-in-slaap-te-krijgen/