Relax Club
Image default
Anders

Sjoelen: trivia en feitjes

Over sjoelen zijn allerlei leuke trivia en feitjes te vinden. Het eerste leuke feitje gaat over de naam ‘sjoelen’ zelf. Gek woord, maar de Friezen onder ons zullen het direct herkennen. De naam sjoelen is namelijk uit het Fries afkomstig en betekent zoiets als ‘schuifelen’ of ‘schuiven’. Dit verwijst uiteraard naar de sjoelstenen die je over het hout van de sjoelbak schuift. Meer sjoelfeitjes en trivia vind je in dit korte artikel dat je meer inzicht geeft in de sport. We schreven dit artikel na een interview met de Sjoelbak Koning.

Kampioenschappen sjoelen

Voor veel mensen is sjoelen wellicht leuk tijdverdrijf, een aangenaam gezelschapsspel, of ligt het aan de basis van een warme jeugdherinnering. Maar er zijn ook professionele sjoelers aangesloten bij sjoelverenigingen. Deze verengingen zijn vaak weer aangesloten bij de ANS (Algemene Nederlandse Sjoelbond). De ANS is een officiële sportbond, aangesloten bij NOC*NSF. Er worden regelmatig sjoelwedstrijden georganiseerd, zowel nationaal als internationaal. Er is ook een wereldkampioen sjoelen. Het eerste werd gehouden in Alphen, Noord-Brabant, in 1976. Winnaar bij de heren was Joop van Leeuwen uit Aalsmeer en bij de vrouwen Mevrouw Joossen uit Breda. Siem Oostenbrink uit Delfzijl werd de allereerste jeugdkampioen.

Duurrecord sjoelen

Wist je dat er in 1977 een officieel duurrecord sjoelen is gevestigd? Ron Swiersema sjoelde 25 uur aan één stuk en scoorde in 411 beurten liefst 59.739 punten. Dat is een gemiddelde van 145,35 per beurt. Knap hoog, gezien het feit dat 148 de absolute topscore per beurt is en de bonus voor het halen van 148 punten in één of twee ronden in 1977 nog niet bestond.

Wereldkampioenschappen hervat

Hoewel er in 1976 een officieel wereldkampioenschap was, zou het nog tot 2008 duren voor de tweede editie werd georganiseerd. Sindsdien zijn er veel vaker wereldkampioenschappen gehouden. Verschillende edities werden georganiseerd in Nederland, maar er zijn intussen ook edities geweest in buurland Duitsland, in Frankrijk en zelfs zover als in Tsjechië.

Buitenlandse versies van het spel

Sjoelen is een typisch oud-Nederlands spel dat al sinds 1600 gespeeld wordt. Het spel in zijn huidige vorm en met de huidige set regels stamt uit ongeveer 1900. In het buitenland zijn talloze varianten op het spel bekend, die ook zijn voortgekomen uit eeuwenoude tradities. De eerste versies van sjoelen werden veelal gespeeld door zeelui en met koperen muntjes in plaats van houten stenen. In Engeland staat het spel bekend als shuffleboard. Shuffleboard is weer voortgekomen uit het eeuwenoude spel Shove ha’penny (letterlijk: ‘schuif een cent’). De term sjoelen is ook in België bekend en wordt soms ook in Duitsland gebruikt. De term šulbak uit het Tsjechisch gebruikt is letterlijk overgenomen van het Nederlandse sjoelbak.

Sjoelbakken en hun maten

In Nederland zijn verschillende sjoelbakken op de markt verkrijgbaar. De bekendste zijn die van de merken Heemskerk, Longfield, Homas en Schilte. De afmetingen kunnen nogal verschillen. Een officieel wedstrijdbord heeft een lengte van 200 cm en een breedte van 40,8 cm. Maar er zijn ook sjoelbakken te vinden die 205 cm lang zijn. Het mini-bord is 118 cm lang. De breedte varieert van 28,3 cm voor de mini tot 42,5 cm. Ook 40, 40,5 en 41,1 worden gebruikt.