Relax Club
Image default
Anders

Een goede voorbereiding op je eindexamenjaar

Je eindexamenjaar is zonder twijfel het meest spannende jaar van je hele schoolcarrière. Je staat nu op het punt om een hoofdstuk af te sluiten om vervolgens een nieuw te beginnen. Voor het zover is echter staan je nog de schoolexamens en de Centrale Examens te wachten. Slagen hierin is de voorwaarde om dat felbegeerde diploma eindelijk binnen te halen. 

Hoe kun je ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent?

Examens afleggen, het brengt voor iedereen stress en spanning met zich mee; daar ben je heus niet alleen in. Toch is het zo dat rust, kalmte en een goede voorbereiding je al een heel eind op weg helpen. De belangrijkste tips om het eindexamenjaar te doorstaan, vind je hier allemaal netjes op een rijtje.

  • Zorg ervoor dat je goed voorbereid naar je examen gaat.Wie goed voorbereid aan een examen kan beginnen, zal een stuk zelfzekerder zijn en dat laat het uiteindelijke resultaat dan ook goed zien. Het hele eindexamenjaar door je lessen goed bijhouden en op tijd beginnen aan het echte studeren, zal je alleen maar voordelen opleveren als het dan examentijd is. Een gouden tip die we je hier kunnen meegeven, is het maken van oefenexamens die je een goed beeld geven van hoe ver je al staat en waar nog werk aan de winkel is.
  • Slaap voldoende.Het klinkt misschien ietwat vreemd tijdens je eindexamenjaar waarin studeren centraal staat, maar voldoende slaap is echt wem belangrijk voor je. Alleen wie goed uitgerust is, is in staat de leerstof voldoende op te nemen en kan op het examen de juiste antwoorden op de vragen naar boven halen.
  • Zorg op tijd en stond voor ontspanning.De boog kan niet altijd gespannen staan en dat geldt evenzeer tijdens je examenjaar. Een ontspannen geest kent rust en die rust is een absolute vereiste om je doorheen die vervelende, maar verplichte, examens te loodsen. Niemand kan 10 maanden ononderbroken schoollopen en studeren, dat hou je gewoon niet vol. Een dagje voor jezelf nemen, er is absoluut niets mis mee, integendeel. Je zult nadien nog eens zo gemotiveerd zijn om er terug helemaal voor te gaan.
  • Leef gezond.Een gezonde geest in een gezond lichaam, het is een huizenhoog cliché, maar zo waar. Door gezond te leven, ben je zowel fysiek als mentaal in de best mogelijke conditie en kun je die stresserende periode een pak makkelijker aan.

Wat als je niet slaagt? 

Er bestaat natuurlijk altijd een kans dat één of meerdere van je examens niet verlopen zijn zoals je verwacht had. Is al je moeite dan voor niets geweest? Nee, gelukkig bestaan er nog de herexamens die je een tweede kans geven om dat examenjaar toch nog tot een goed einde te brengen. Grijp deze kans dan ook zeker met beide handen aan en laat niets aan het toeval over. De tweede helft van juni staat voor examenjaar studenten traditioneel aangestipt voor deze examenperiode waarvan je natuurlijk oprecht hoopt dat je er geen gebruik van zult moeten maken. In uiterste nood en omwille van dwingende redenen kan ook nog eens kans op herexamens verkregen worden in de loop van augustus.